maandag 9 november 2009

Stadslab Leiden op 27 november van start

Op vrijdag 27 november om 17.00 uur gaat Stadslab Leiden van start. Stadslab Leiden is een werkplaats voor de creatieve stad Leiden, een broedplaats voor vernieuwing. Het is het vervolg van Stadszomernachtsdroom, dat op 27 juni tweehonderd creatieve geesten trok en vijfhonderd ideeën voor vernieuwing in Leiden opleverde.

Inzetten voor je stad
Stadslab Leiden mobiliseert de grote creatieve klasse van Leiden: de ondernemers en professionals uit de bioscience, communicatie en andere creatieve bedrijven, wetenschappers, kunstenaars, cultuurmakers, innovatieve winkeliers, horecaondernemers etc. Stadslab richt zich nadrukkelijk ook op professionals die de stad niet (meer) alleen als slaapkamer willen gebruiken, maar die zich willen inzetten voor hun eigen stad.

Realiseren!
In multidisciplinaire teams komen de creatieve geesten samen in en om het Stadslab: een inspirerende ruimte in de binnenstad én de netwerksite www.stadslableiden.nl. Ze ontwikkelen plannen, zoeken samenwerking met ‘realisatoren’ (overheden, bedrijven, instellingen) om die plannen ook echt te realiseren!

Negen projecten
Stadslab Leiden gaat van start met negen projecten: het opzetten van de beste uitkrant van Nederland; het versterken van de functie van pleinen in de stad als aantrekkelijke ontmoetingsplaatsen; het openen van een hip stadsstrand in de zomer van 2010; een nieuwe singelwandeling vol cultuur en wetenschap (zomer 2010); het ontwikkelen van een plan voor een sfeervolle entree van het biosciencepark aan de stationskant; het ontwikkelen van Quartier Leyden als nieuwe creatieve, culturele, bruisende wijk aan de noordoostrand van de binnenstad; een concept om de aanstaande poptempel Nobelcomplex te koppelen aan creatief ondernemerschap; een brainstorm over een nieuw cultuurfestival; het ontwikkelen van een plan om de marketing van Leiden op internet te verbeteren.

Mobiel Stadslab
De opening van Stadslab Leiden vindt plaats in een nader te bepalen etablissement in de binnenstad, van 17.00 tot 19.00 uur. Iedereen die mee wil doen met één van de projecten is van harte welkom. Voorzitter Gijsbert van Es zorgt voor een toelichting, de nieuwe website gaat online en bezoekers kunnen zich kandidaat stellen voor één van de negen projecten. Café Vooraf & Toe (Botermarkt 9) zal de eerste vestigingsplaats zijn van het Stadslab, tot aan het volgende grote creatieve evenement Midwintervuur in februari 2010. Daarna zal het Stadslab telkens op andere plaatsen in de binnenstad zijn deuren openen.

4 opmerkingen:

Unknown zei

Jeroen, ben jij verantwoordelijk voor Stadslab Leiden?

Jeroen Maters zei

Yep, met een aantal andere mensen...

Unknown zei

ik kom volgend jaar met een nieuw platform voor de creatieve industrie (landelijk), ik zou jou of een andere verantwoordelijk graag even kort interviewen als dat mogelijk is...

Jeroen Maters zei

Is prima: jeroen@matershermsen.nl