vrijdag 23 september 2011

Singelboot als informatiecentrum Singelpark

Het Leidse Singelpark in wording moet een informatiecentrum krijgen. Waar plannen worden getoond, bezoekers kunnen worden ontvangen, activiteiten plaatsvinden. De Singelboot. De boot kan bezoekers mee langs de singels nemen en afmeren op de plaats waar op dat moment de bouwactiviteiten plaatsvinden. Ik vind het één van de mooie ideeën die gisteren geopperd werd tijdens een goed bezocht debat gisteren over het Singelpark bij het RAP Architectuurcentrum.

Bevlogen
Drie van de leden van de projectgroep Singelpark van Stadslab Leiden gaven er een bevlogen presentatie. Cor Smit vertelde over de bijzondere geschiedenis van de grootste vestingwallen van Europa waarvan de structuur nog goed zichtbaar is. Fons Verheijen overtuigde met de stelling dat het Singelpark een grand design door een toparchitect nodig heeft, met respect voor de parels die de Leidse singels nu al bezit. En Geert Crielaard maakte met een rekensom duidelijk dat het Singelpark niet alleen 9 miljoen euro kost, maar een veelvoud daarvan gaat opleveren aan waardestijging OZB, vermindering zorgkosten en toenemend toeristisch bezoek.

Allerhoogste kwaliteit
Alle drie de sprekers hamerden erop dat deze positieve effecten alleen optreden als er voor de allerhoogste kwaliteit wordt gekozen. Dat gaat verder dan alleen het ontwikkelen van het 'langste park' door het verbinden van de diverse onderdelen langs de binnenkant van de 6,1 kilometer lange singels. We willen ook het 'mooiste' park en het 'spannendste' stadspark van Nederland. Daar was het publiek het zeer mee eens.

1 opmerking:

Vincent Muller zei

Afgelopen weekend was ik in Krakau [Polen], deze stad heeft een prachtig ringvormig park om de oude binnenstad heen. Een aanrader dat eens te gaan bekijken ter inspiratie!