maandag 12 september 2011

De vuilniswagen als collectieve wekker

Waarom moeten duizenden mensen in Leiden één of twee keer per week verplicht vóór 07.00 uur opstaan om hun vuilnis buiten te zetten? Ik heb het altijd tamelijk bizar gevonden dat twee vuilnisophalers die kennelijk graag vroeg beginnen ervoor zorgen dat duizenden mensen dan ook maar vroeg moeten beginnen.
Ik ben waarschijnlijk niet de enige die er zo over denkt, want bij ons voor de deur zet iedereen clandestien de groene of bruine bak al de avond van tevoren langs de straat. Gevolg: zo nu en dan omgetrapte bakken door baldadige jeugd. Toen we nog in de binnenstad woonden, zette de hele straat de vuilniszakken al de avond van tevoren buiten. Gevolg: een nachtelijk feest voor de meeuwen en een nachtmerrie voor de veegploegen de volgende ochtend.

En dan nog iets. Tussen 07.30 en 09.00 is het een ramp om in en uit de slechts bereikbare stad van Nederland te komen. Een vuilniswagen die om de tien meter stopt, veroorzaakt een lange file. Ik reed er laatst langs en telde ze voor de lol eens. Honderdzevenenvijftig auto's, bussen, taxi's, taxibusjes en vrachtwagens kropen stukjes van tien meter per keer de stad uit.

Het zal wel véél te simpel gedacht zijn, anders was het waarschijnlijk allang ingevoerd. Maar toch: zou het geen idee zijn om de vuilniswagens ná 09.00 uur de weg op te sturen? Minder files, geen troep op straat, minder meeuwen en een uitgeslapen bevolking.

Geen opmerkingen: