vrijdag 6 mei 2011

Leiden de omweg waard

Michelin geeft niet alleen restaurants sterren, maar ook steden, dorpen en gebieden. Terwijl de Fransen geen enkel restaurant in Leiden een ster waardig vinden, geven ze de stad zelf maar liefst twee sterren in hun groene gids (Lannoo, 2008). Daarmee hoort Leiden bij de acht best beoordeelde steden van Nederland. Drie sterren staan voor 'de reis waard', twee voor 'een omweg waard' en één voor 'interessant'.

Michelin deelt ook sterren uit aan attracties in de stad. Museum Volkenkunde krijgt als enige drie sterren, de oude stad, het Rijksmuseum van Oudheden, De Lakenhal en Naturalis twee sterren en Museum Boerhaave, Sieboldhuis en het Rapenburg één ster. In de omgeving van Leiden krijgen de Keukenhof en de bollenvelden drie sterren, Noordwijk aan Zee twee sterren en Katwijk aan Zee en het Archeon in Alphen één ster.

Drie sterren:
Amsterdam

Twee sterren:
Leiden
Delft
Haarlem
Den Haag
Rotterdam
Utrecht
Maastricht
Giethoorn

Eén ster:
Alkmaar
Amersfoort
Bolsward
Breda
Deventer
Dordrecht
Emmen
Enkhuizen
Franeker
Gouda
Hoorn
Kampen
Leeuwarden
Middelburg
Nijmegen
Staphorst
Valkenburg
Veere
Zierikzee
Zutphen

Opvallend vind ik trouwens dat de Hortus Botanicus geen ster krijgt toebedeeld. De hortus is toch op z'n minst 'interessant' te noemen. Ook de hofjes, de markt en de muurgedichten zouden wel een ster waard zijn. De muurgedichten worden zelfs niet genoemd in het boek. Een omissie die hopelijk in de herdruk wordt hersteld.

Geen opmerkingen: