dinsdag 19 oktober 2010

Leiden Cultuurstad kan van Hewlett Packard leren

Eén van de mooiste verhalen over ondernemerssucces vind ik die van Bill Hewlett and Dave Packard (foto). Twee boezemvrienden die in 1937 producten gingen maken op het gebied van electronica, zonder vastomlijnd plan nog. Ze maakte sensoren voor bowlingbanen, een machine om mee af te vallen en meer.

Paniek
Toen na de Tweede Wereldoorlog de oorlogscontracten afliepen, viel de Amerikaanse economie stil. Concurrenten raakten in paniek en dachten aan niets anders dan bezuinigen. Hewlett en Packard besloten hun financieel verlies te nemen en van de gelegenheid gebruik te maken door de beste talenten die op de arbeidsmarkt kwamen, onder andere die uit de regeringslaboratoria, in dienst te nemen. Ze wisten niet eens wát ze zouden moeten maken, maar wel dat dit dé kans was om de beste mensen aan zich te binden.

Voorsprong
Met dat team van talentvolle mensen kwam de doorbraak: in die crisisjaren ontwikkelden ze de technologie van de printers en kopieermachines waar ze groot mee werden. Toen de economie weer aantrok, lag Hewlett Packard inmiddels zo ver voor op de concurrentie dat ze nooit meer zouden worden ingehaald. HP groeide uit tot een van de meest succesvolle mondiale bedrijven aller tijden.

Leidse begroting
Hier moest ik aan denken toen ik de begroting van de gemeente Leiden las. Terwijl in heel Nederland onder invloed van crisis en bezuinigingen hard wordt gesneden in cultuur, blijft het cultuurbudget in Leiden wonderwel gehandhaafd. Dat vind ik echt heel stoer. En vooral: heel slim. Het zou helemaal geen slecht idee zijn om dat landelijk eens uit te venten: dat Leiden ondanks alles blijft geloven in cultuur als essentiële factor voor een succesvolle stad. We zouden net als Hewlett en Packard actief kunnen worden om juist nu cultureel toptalent (personen, organisaties, festivals) van buiten aan de stad Leiden als veilige culturele haven te binden. Zodat als het weer aantrekt, wij een onoverbrugbare voorsprong hebben als een van de sterkste, grootste, spannendste steden voor kunst en cultuur van Nederland.

Geen opmerkingen: