maandag 20 september 2010

Vrije openingstijden voor horeca

Goed nieuws uit het stadhuis: D66, PvdA en VVD hebben een initiatiefvoorstel gedaan om de openingstijden voor de horeca vrij te geven. Ik neem aan dat GroenLinks ook voor is, en het CDA er niet al te veel problemen in ziet. Dus dan zou het zo maar eens kunnen zijn dat we wat dat betreft straks niet meer te boek staan als 'die duffe stad waar je na 24.00 uur niet meer kunt stappen.' Dat kreeg ik te horen van collega-studenten toen ik ooit van Tilburg naar Leiden verkaste. Het klopt trouwens niet, je kunt veel langer doorgaan, maar je moet op tijd binnen zijn. Maar als we straks gewoon vrije tijden hebben en we dat even vergezeld doen gaan van kleine landelijke publiciteitscampagne, dan wordt het verhaal dat Leiden óók een prima stad is om uit te gaan een stuk makkelijker om te vertellen.

6 opmerkingen:

Gerard zei

Leiden heeft een prachtige heterogene binnenstad met veel musea, winkels, horeca monumenten gebruikers en bewoners. Daardoor is het mogelijk op een relatief klein oppervlak een enorme hoeveelheid festiviteiten te ontplooien.
De stad is een ecosysteem waar veel zaken naast elkaar bestaan en van elkaar afhankelijk zijn. Op het moment dat je daar gaat ingrijpen loopt het vaak mis.
De regel dat je in Leiden tot twee uur hebt om een leuke kroeg te vinden is zo gek nog niet. Vanaf dat moment ben je vrij om te kiezen wanneer je naar huis gaat. Als je dan nog door de binnenstad lopend op zoek gaat naar een andere plek waar het misschien leuker is gaat dat ontegenzeggelijk gepaard met meer bewegingen van mensen met meer alcohol in het lijf. Dit betekent meer overlast zeker voor de bewoners van de binnenstad. De veelgehoorde reactie is: ‘dan had je maar niet in de binnenstad moeten gaan wonen’ Toch zijn het ook de bewoners van de binnenstad die veel investeren om de stad zo aantrekkelijk te maken dat er een open monumentendag kan zijn, dat er veel stadswandelingen georganiseerd worden en Leiden veel toeristen krijgt. En we hebben het er graag voor over: de planten weer terug in de bakken plaatsen, fietsen uit de lantaarn halen, kapotte flessen en ander glaswerk opvegen, kots opruimen, lege flessen tot en met volle condooms uit je tuin halen, op zoek naar gejat tuinmeubilair enzovoort. Graag! om de stad een mooie plek te houden voor iedereen ook om je kinderen op te laten groeien.
Als de horeca op deze manier een grotere invloed krijgt op het wel en wee van de binnenstad raak de balans uit ons ecosysteem en wordt de kans groot op een smerige binnenstad met lege panden of grote winkelketens met anonieme bewoners zonder binding met de stad. En dat omdat Leiden het imago heeft dat het niet gezellig is omdat de kroegen om twee uur dicht gaan (zie in je eigen column van 8 januari).
Amsterdam is hard bezig om het veelgeprezen stapcentrum te reorganiseren omdat het totaal uit de hand loopt, te monofunctioneel is geworden en het er niet meer uitziet. Kleinschaliger en meer gereguleerd.
Ik denk dat de Leidse horeca met de huidige sluitingstijden best gezellig kan zijn, misschien zijn de mensen die in Leiden uitgaan niet gezellig.

Jeroen Maters zei

Jee, dat klinkt niet goed: kots opruimen, fietsen uit lantarenpalen halen... Wij hebben daar zelf nu meer last van (we wonen aan een zgn 'slooproute' van Leiden naar Oegstgeest) dan toen we op de Oude Vest woonden. Toen woonden we tegenover een café. Daar hadden we op warme dagen wel eens een beetje overlast van (klanten buiten zitten, wij ramen open), maar we hadden meer gedoe met een overbuurvrouw die om 04.00 uur 's nachts met André Hazes ging meezingen. En van de kerkklokken van de Marekerk die ons het bed uit klingelden.

Toch begreep ik dat het merendeel van de binnenstadbewoners destijds aangaf geen problemen te hebben met vrije sluitingstijden in een enquête. Hoe is dat te verklaren denk je?

Gerard zei

Beste Jeroen,

Wij zijn niet in de enquête opgenomen. Wat voor enquête was het? een representatieve steekproef of via internet zelf reageren? Mijn punt is dat we in de binnenstad dicht op elkaar leven. Dan heb je afspraken nodig. Zoals vanochtend in het Leidsch Dagblad stond zijn de direct betrokkenen niet enthousiast (horeca en bewoners) eenzelfde beeld komt naar voren uit de proef in het veelgeprezen Breda.Tot 2008 waren de kroegen hier om twee uur dicht!

http://www.bredavandaag.nl/nieuws/economie/2010-06-23/de-situatie-met-de-sluitingstijden-is-hopeloos

http://www.bndestem.nl/regio/breda/6874589/Onvrede-over-horecasluitingstijden.ece

De enige argumenten zijn dan het verminderen van de regels en het imago voor mensen van buiten Leiden. Ik denk dat er zorgvuldiger met de stad omgegaan moet worden.

Gerard zei
Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.
Jeroen Maters zei

Het was een raadplegend referendum over het vrijgeven van de sluitingstijden, op 6 maart 1991, tegelijkertijd met de verkiezingen van PS. Opkomst 46,7%, tegen 51,4% en voor 46,7%. Ik begreep van Frank van Leeuwen dat in de binnenstad een kleine meerderheid vóór was destijds (ik woonde zelf toen net een paar maanden in Leiden).

Gerard zei

Dat is dus 19,5 jaar geleden. Het is grappig om te merken dat een referendum van zo lang geleden met een uitslag tegen vrije openingstijden nu gebruikt wordt vóór de vrije openingstijden terwijl het onduidelijk is of en hoe groot de meerderheid in de binnenstad was. Terwijl het referendum voor alle inwoners was bedoeld.
Er is in de afgelopen twintig jaar veel gebeurd aan de binnenstad. Er zijn veel panden opgeknapt en aangepast aan serieuze bewoning. De gemeente heeft haar best gedaan om de stad op een breder vlak aantrekkelijk te maken en dat werpt vruchten af. Met nog een beetje inspirerende ideeën van bepaalde stadgenoten moet het de buitenwereld toch niet ontgaan dat Leiden de prettigste stad is om te studeren, wonen, winkelen en ook stappen. Daar zijn geen vrije openingstijden in de horeca voor nodig.