maandag 5 juli 2010

Welke winkels willen we in Leiden?

Beste ontwikkelaars van Aalmarkt en Garenmarkt,

Fijn dat jullie onze geliefde stad nog aantrekkelijker gaan maken. Wij zijn benieuwd naar welke winkels jullie naar Leiden brengen. We hoorden over Gaastra, SuitSupply en McGregor. We hebben zelf ook nagedacht over wat wij als inwoners van Leiden graag zouden willen.

Ontdekkingen
Wij zien de meerwaarde van een paar grotere kwaliteitsketens in de stad voor het basisaanbod, maar zouden graag ook juist leuke kleine speciaalwinkeltjes willen. Winkels waar de eigenaren nog echt liefde hebben voor hun producten en hun klanten. Ambachtelijk, kleurrijk. Denk aan innovatieve woonwinkels, slowfoodwinkels met (biologische) streekproducten, een delicatessenwinkel (of twee, of drie), echt bijzondere winkels voor kleding en schoenen. Daarmee kunnen we ons onderscheiden. Met ketens alleen, die je in elke stad aantreft, niet. Wij willen op ontdekkingstocht kunnen in de stad. We heten niet voor niets Stad van Ontdekkingen.

Onder één dak
O ja, we hebben ook nog nodig: een coole muziekwinkel, een gave black hair kapper, een sportwinkel met de beste merken, een spelletjeswinkel. Sommige winkels kunnen samen in één karakteristiek pand. Kijk maar eens bij Van Manen op de Hogewoerd. Je instant-mini-Bijenkorf, maar dan mét geïnspireerde eigenaren achter de toonbanken. Hou alstublieft de huren acceptabel: te veel speciaalwinkeltjes hebben om die reden het loodje gelegd, te veel winkelpanden staan om die reden weg te kwijnen in leegstand.

Bijenkorf
Welke ketens dan? Nou vooruit, een Mediamarkt, maar liefst niet hartje stad, maar op een met de auto te bereiken plaats. En vooral ook een Bijenkorf. Daar zijn we 't met z'n allen wel over eens. Te dicht bij Bijenkorf Den Haag? Hey, Bijenkorf Amstelveen ligt ook vlak bij Bijenkorf Amsterdam toch? Waarom zou hier niet kunnen wat daar wel kan? En wij zijn de 3e rijkste regio van het land en één van de drukst bevolkte van het land met een verzorgingsgebied van 400.000 zielen. Hadden we trouwens al verteld dat we de één na slimste stad van Nederland zijn (56% hoger opgeleiden), de één na grootste creatieve klasse hebben van Nederland en de jongste bevolking van Nederland hebben, met onder andere 35.000 studenten die nog aan het begin van hun (woon)carrière staan?

General stores
Doe er ook maar meteen een Camper General Store bij, of een Peak Performance General Store, een Nike General Store of eigenlijk elke general store, mits het maar een retegaaf merk is die je niet óveral vindt. Denk ook aan Apple, Gap, Skunk 'n Funk, Grapedistrict, Hanaianas, Ipanema's, Moleskine, Freitag, Fred de la Bretonière, Klevering, Kitsch Kitchen, Kookpunt, Moooi, Piet Hein Eek, Iittalla, Illy Café, Vitra, Marlies Dekkers, Scotch & Soda, Gsus, Pol's Potten, Artemide, Vitra, Puma, Adidas, Medström, Odd Molly, COS, MAC, Frozen Fountain, Calvin Klein, G-Star Raw, Bakkerswinkel, Diesel, Fietsfabriek, Vespa DKNY, Kuychi, Sissi Boy (!), Esprit, Gem Kingdom, Vive Maria, Kink Louie, Petit Louie, Douwe Egberts, FNAC, Marlene Birger, Boo Design, eigenlijk elk soort Deens design, Designual, American Bookstore. Voldoende inspiratie zo?

En Selexyz Kooijker zou wel wat uitgebreider in zijn jasje mogen.

Hippe horeca
Winkelen is leuk, maar je moet er wel iets bij kunnen eten en drinken, vinden wij. Geen dertien-in-een dozijn horeca graag, maar vernieuwende of anderszins bijzondere horeca. Mét een ijssalon met ambachtelijk ijs as far as the eye can see. Let op: graag óók gaaf voor met kinderen, en dan niet in de categorie 'paar afgekloven potloden op een Ikea-setje'. En gezeten op het terras willen we graag kijken naar gave gevels die niet verdwijnen achter enorme reclameborden of stapels dozen. Géén dozenstapelaars op A-locaties alstublieft, wat ons betreft.

Redt u het zo, denkt u? Wij wachten in spanning af!


Met dank aan alle deelnemers aan de discussie op het Leiden Netwerk op LinkedIn en de twintig collega's + partners uit Leiden van Maters & Hermsen Journalistiek.

2 opmerkingen:

Wieger Waardenburg zei

Helemaal eens! Het wordt tijd voor onderscheid middels kleinere en authentieke winkels...

...misschien ook meteen de Breestraat maar meepakken en herinrichten? Daar is ook veel leegstand.

Gerard van Hoorn zei

Ik ben het helemaal met je eens. De huidige uitgangspunten voor de Aalmarkt zijn helaas van een andere orde: Grote keten-winkels met 1.000 m2 plus. Want alle mensen willen kennelijk hetzelfde.