Een leuke wandeling om een ander gezicht van de Leidse binnenstad eens te bekijken. De wandeling is vier kilometer en voert langs twee mooie begraafplaatsen, parken, de haven, grachten, geveltuinen, hofjes en industriële monumenten.
Zijlpoort
De start is bij Zijlpoort, een van de twee overgebleven stadspoorten van Leiden. Aan de noordkant van de Zijlpoort vind je begraafplaats Zijlpoort op één van de verdedigingsbolwerken langs de singels van Leiden, met een pittoresk kerkje. Het gebiedje achter de Haven is de Ververbuurt. Hier staat het oudste sociale woningbouwcomplex van Leiden en een aantal karakteristieke wevershuisjes.
Haven
De Haven zelf was ooit het bruisende middelpunt van de stad: passagiers en goederen kwamen op deze plaats binnen, onder andere via de schepen van Stoombootmaatschappij De Volharding, die een lijndienst tussen Amsterdam en Gouda onderhield. Het hoofdkantoor staat nu leeg en is gevestigd op de kopse kant van de haven.
Meelfabriek
We lopen over de Kalvermarkt langs het Juffrouw Maashofje via twee kleine grachten, de Zijlgracht en de Kijfgracht naar de zuidkant van de Haven. De Kijfgracht staat bekend om het vele groen dat de bewoners er hebben geplaatst. Vervolgens het Ankerpark, waar vroeger een grote scheepsbouwer gevestigd was (vandaar de naam). Via de Waardgracht lopen we langs de oude Meelfabriek, dat sinds de jaren tachtig leegstaat, maar nu wordt herontwikkeld tot een hip centrum voor wonen, werken en recreatie.
Oudste woonboot
We duiken een paadje langs het Katoenpark in, vroeger vestigingsplaats van één van de vele textielfabrieken. In het Katoenpark een leuke speeltuin, De Doorbraak. Aan de overkant van de singel zie je de oudste woonboot van Leiden, een omgebouwd vrachtschip. We gaan daarna meteen door naar Begraafplaats Groenesteeg, een van de meest bijzondere plekjes in de binnenstad. Naast de moeder van Vincent van Gogh zijn hier tal van notabelen begraven. In de jaren zeventig is de begraafplaats gesloten.
Hofje
Via de Kaarsenmakersstraat, met op nummer 7 het voormalige Gereformeerd Minnehuis uit 1827, komen we bij de Nieuwe Rijn terecht. Op de hoek van de twee straten links vind je een mooi hofje, het Cathrijn Jacobsdochterhofje. Via de Nieuwe Rijn lopen we naar de Herengracht, één van de mooiste grachten van Leiden. Op Herengracht 33 het voormalig Gereformeerd Minne- of Arme Oude Mannen- en Vrouwenhuis. Om vervolgens weer uit te komen bij de Haven, waar je bij Dok 2 of eindpunt de Poort nog even kunt genieten van de uitzicht op het fraaie terras.
Wandeling Haven Leiden weergeven op een grotere kaart
Geen opmerkingen:
Een reactie posten