Lukt het niet met het Nationaal Historisch Museum in Arnhem, kom dan maar naar Leiden. Dat blogde VVD-wethouder Pieter van Woensel een tijdje geleden. Eerder hoorde ik op de radio twee wethouders dat het museum prima in hun stad zou passen (Opmeer - leegstaand Scheringa Museum en Ede - lege kazernes). En zo zullen er meer gemeenten zijn die graag dat museum zouden willen hebben.
Bij Leiden CS
Ik neem aan dat het museum uiteindelijk gewoon in Arnhem komt. Toch was het helemaal geen gek idee geweest om het museum in Leiden te vestigen, waarbij een plaats vlakbij Leiden CS, zoals door Pieter van Woensel genoemd, een logische is. Zo'n museum zou prima passen in een stad als Leiden. Vanuit Leids perspectief (Leiden zou na Amsterdam dé museumstad van Nederland zijn én het museum zou een geweldige boost geven aan het te ontwikkelen stationsgebied), maar ook vanuit (inter)nationaal perspectief.
Veel kennis en draagvlak
Centraal in de Randstad. Vlakbij het vijfde treinstation van Nederland. Vlakbij Schiphol. Veel kennis in de stad over hoe je rijksmusea runt, met al drie rijksmusea binnen de gemeentegrens. Meeliftend op het imago dat Leiden al heeft als museumstad. Aansluiting op de universiteit/Geesteswetenschappen met een hele sterke studie Geschiedenis. En op een bevolking die gek is op historie. Als voedingsbodem voor toekomstig bezoek én voor toekomstige vrijwilligers. Zo is 79% procent van de Leidse bevolking geïnteresseerd in de geschiedenis van de stad, waar dat landelijk slechts 33% is.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten