dinsdag 10 november 2009

Waarom Stadslab Leiden leuk is!

Ik heb er ongelofelijk veel zin in, in Stadslab Leiden. D'r zit een hoop energie rondom de nieuwe creatieve werkplaats van de stad Leiden. Ik denk te weten waarom.

Voor en door Leidenaren
Op Stadszomernachtsdroom moest iedereen zijn eigen eten en drinken meenemen. Die sfeer houden we vast. Wij zetten als creatieve professionals van de stad Leiden op eigen initiatief de schouders onder de ontwikkeling van onze stad. We worden door niemand ingehuurd of gestuurd en dat is in veel opzichten een verademing. Ook mensen die nog niet actief waren in de stad, zien hier een vriendelijke mogelijkheid om hun vrije tijd op een inhoudelijke manier in te vullen.

Onontdekt potentieel
Bij één van de oprichtingsvergaderingen van het Stadslab sloot een man zich aan die tot voor zijn pensionering kort geleden plaatsvervangend directeur Stadsontwikkeling bleek te zijn in Rotterdam. De stad die de afgelopen decennia in mijn ogen de meest spectaculaire (her)ontwikkeling heeft meegemaakt in Nederland. Hij bleek al lang in Leiden te wonen en wilde nu wat voor zijn eigen stad doen. Geweldig om mensen van dit kaliber binnen te halen - ze kunnen hele belangrijke impulsen geven aan de projecten.

Aansprekende projecten
De eerste projecten die we in samenwerking met de realisatoren hebben uitgekozen, behoeven nauwelijks uitleg. Bijna iedereen ziet direct het nut of het plezier van de projecten in. Zo staat een aantal mensen te popelen om een stadsstrand aan te leggen en zijn organisaties in Leiden heel blij dat er eindelijk een hoogwaardige uitkrant komt. Een mooie mix van projecten die op korte termijn kunnen worden gerealiseerd en projecten die op lange termijn het aanzien van de stad gaan veranderen.

Eén stem & ambities
In Leiden stranden projecten nogal eens op scepsis. Onze projecten bulken ook nog eens van de ambitie. Het is dé reden voor een hoop mensen om mee te doen, en voor een aantal mensen om af te haken. Nu zó'n grote groep mensen zich achter de projecten gaat scharen, ook nog eens een aantal mensen van (inter)nationale naam en faam, zullen de initiatieven sneller serieus worden verwacht ik. De sfeer van branie gekoppeld aan inhoudelijkheid is het beste wat een stad kan overkomen.

Gewoon leuk
Stadslab Leiden is geen gezelligheidsclub die plannen maakt om het plannen maken. We zijn creatief in het bedenken van ideeën, maar zakelijk in de uitvoering. We willen plannen ook echt realiseren, en dat lukt alleen als ze goed doordacht en vasthoudend uitgevoerd worden. Veel plezier halen we als professionals uit de succesvolle realisatie. Maar de weg ernaar toe, de onderlinge overleggen en de gesprekken met de realisatoren, geven ook veel positieve energie. Zeker omdat je in de projectteams samenwerkt met professionals uit allerlei andere disciplines, die je in je eigen dagelijks werk vaak minder snel tegenkomt.

Geen opmerkingen: