donderdag 26 november 2009

Leidse successen volgens de Rotary

De lijst met recente Leidse successen die ik eerder op deze weblog plaatste, vormde voor de Rotary in Leiden aanleiding om een eigen verkiezing te doen naar welke initiatieven de laatste tien jaar het meest hebben bijgedragen aan de aantrekkelijkheid van Leiden. Met daaromheen een aantal levendige discussies, zo begreep ik van één van de leden.

Onderstaand de lijst van de Rotary, en tussen haakjes de plaats die ik de initiatieven had gegeven. Wat blijkt: de top 2 is hetzelfde, en verder komen grote delen van de lijst aardig overeen. Alleen de Pieterskerk en het Stedelijk Concertgebouw staan op de Rotarylijst aanzienlijk hoger. Mijn lijstje is denk ik wat 'jonger'.

1 (1) Bio Science Park
2 (2) Leidse Musea
3 (16)Pieterskerk
4 (17)Stedelijk Concertgebouw
5 (5) LUMC
6 (4) Muurgedichten
7 (13) Terrasboten
8 (12)Universiteitsgebouwen Rapenburg
9 (7) Nieuwe Energie
10 (11) ZZ Leiden Basketbal
11 (19) Visitor Centre
12 (10) Hogewoerd en Nieuwe Rijn
13 (8) Scheltema en Veenfabriek
14 (14) Elisabeth Ziekenhuis
15 (9) Leids Film Festival
16 (-) Van der Valk Hotel
17 (-) Fietsknooppuntennetwerk
18 (-) Leiden CS
19 (-) Toegankelijkheid via water
20 (-) Samenwerking gemeente/universiteit

Twee initiatieven uit mijn top tien staan niet in de top tien van de Rotary: het Programma Binnenste Beter/Hooglandsekerkgracht zette ik op de derde plaats, de Rotarians de 26e plaats. De woonwijk Nieuw Leyden staat bij mij op zes, bij de verkiezing van de Rotary kwam hij op 25 uit.

Fietsrouteknooppunten
Van de vijf nieuwe binnenkomers zou ik er twee opnemen in mijn nieuwe lijst. Het fietsknooppuntennetwerk, maar dan wel op het moment dat de bijbehorende Falk kaarten erop zijn aangepast, zodat je de fietsroutes thuis kunt uitstippelen. Leiden CS komt ook op de nieuwe lijst, zeker nu het Try Out Festival daar zijn intrede heeft gedaan (was nog niet zo toen ik de lijst publiceerde).

Watertaxi
De toegankelijkheid via het water is een kanshebber, maar dan moet er eerst (weer) een watertaxi/bus komen en wat dammen weggehaald en bruggen opgehoogd. Alleen extra aanlegsteigers en instapplaatsen zijn voor mij niet genoeg voor een vermelding. Het Van der Valk Hotel is mooi geworden, maar in mijn ogen niet heel innovatief. De samenwerking gemeente - universiteit krijgt de laatste tijd zeker meer aandacht, en dat valt beide organisaties te prijzen. Maar het wachten is nog op beslissende wendingen voor de ontwikkeling van de stad.

Geen opmerkingen: