woensdag 7 oktober 2009

Naam Stadsgehoorzaal moet terug

Het Stedelijk Concertgebouw Leiden moet gewoon weer Stadsgehoorzaal gaan heten. Dat is de conclusie van de discussie op het Leiden Netwerk op LinkedIn en de poll op deze site.

Nu heet de grote zaal nog steeds Stadsgehoorzaal, maar dat schept verwarring. Jeroen Wolper op LinkedIn: "Als je herpositoneert moet je het goed doen en niet half!" Hij denkt dat de nieuwe naam een kwestie van gewenning is. "Over vijf jaar zegt iedereen SCL net zoals vroeger het Natuur Historisch Museum Leiden, die noemt men nu toch ook Naturalis?"
Ook Tim van Houten denkt dat het een kwestie van gewenning is: "Ach, daar zal wel een generatie over heen gaan. Ik vraag thuis regelmatig of we nog boeken van 'de Breestraat' hebben. Dat is nog uit de tijd dat de bibliotheek daar zat. Overigens zitten er op de Steenstraat ook 4 bioscopen. Maar je gaat gewoon naar de Lido, toch?"

Hete aardappel
Malou van Hinthum kreeg op het Leiden Netwerk echter de meeste bijval met deze reactie: "Pfff. Dat een paar opgeblazen ego's het ineens willen hebben over 'het Stedelijk Concertgebouw Leiden' - je hoort de hete aardappel dwars zitten in de keel - zal best. Er is één (1) Concertgebouw, dat staat in Amsterdam, en wij hebben hier gewoon de Stadsgehoorzaal, alle pr-etikkettenplakkerij ten spijt!"

Herman Scholten las dat Stedelijk Concertgebouw beter te vertalen was. "Alsof er ineens drommen buitenlanders komen naar de Leiden Concert Building." Hij, en Ton de Bruijn vinden het vooral weggegooid geld, omdat iedereen toch Stadsgehoorzaal zal blijven zeggen. Dat zal ook Joris Vijverberg blijven doen: "Ik hou wel van het vasthouden aan namen. Je moet je naam uitbuiten. 't Duurt m.i. lang voordat een nieuwe naam is ingeburgerd. Gebouw 5 heet toch ook nog steeds gebouw 5 en niet het Pieter de la Courtgebouw?"

Aantrekkelijk programma
Jep Karres is voor een heel nieuwe naam en oppert "Stadsmuziektheater". Maar daar wil de rest niet aan. Met de Stadsgehoorzaal is helemaal niets mis. Volgens Malou en Mieke Spaans heeft de Stadsgehoorzaal helemaal niet van dergelijke 'windowdressing' nodig. "Want het programma voor het komend seizoen ziet er aantrekkelijk uit. Dát promoten lijkt me een veel betere investering", aldus Malou.

De poll op deze weblog: 70% is vóór Stadsgehoorzaal, 23% is vóór Stedelijk Concertgebouw en 5% is voor een andere naam (17 stemmers). Ik ben het met de meerderheid eens: terug naar Stadsgehoorzaal (dan wel meteen volgend seizoen), en de grote zaal gewoon Grote Zaal noemen en de Aalmarktzaal Kleine Zaal. Dat is wel zo duidelijk. Óf de zaal desnoods laten sponsoren, bv Achmeazaal en Rabobankzaal, maar dan alleen als er zo veel geld tegenover staat dat kaartjes substantieel goedkoper kunnen worden en/of dat er substantieel grotere namen aangetrokken kunnen worden.

En dat programma voor komend seizoen, dat ziet er inderdaad aantrekkelijk uit!

1 opmerking:

Ton de Bruijn zei

"substantieel grotere namen" (zie hiervoor)in de Leidse Stadsgehoorzaal, dat klinkt twee maal goed dus sponsors wat let U.....