donderdag 17 september 2009

Top-twintig van recente Leidse successen

We klagen wat af in Leiden. Ik maak me er zelf ook schuldig aan op een zwak moment. Dus besloot ik de stad eens van de zonnige kant te bekijken. Wat is er de afgelopen pak 'm beet tien jaar goed gegaan? Waar kunnen we trots op zijn? Welke vernieuwingen hebben de stad echt verder gebracht? Mijn top-20:

1. Bio Science Park. Met stip op één. Dé drager van de economie van Leiden. Gekozen tot één van de drie beste bedrijfsparken van Nederland. Grootste van Nederland, een van de grootste in Europa. Gave bedrijven die superbelangrijke ontdekkingen doen. Nauwelijks voorstelbaar dat dat ooit startte met maar één bedrijf, Gene Pharming.

2. De Leidse musea, in het bijzonder Naturalis. Museum van het jaar in 2006 en daarna continu de ene na de andere prachtige tentoonstelling. Trekpleister van jewelste in schitterend gebouw. Maar ook de andere musea timmeren stevig aan de weg en hebben de laatste jaren mooi vernieuwd, zoals Volkenkunde en de wintertuin in de Hortus. Ook complimenten voor de Museumgroep Leiden, die de Leidse musea landelijk en internationaal op de kaart weet te krijgen. Ooit waren de Leidse musea een vrij duffe bedoening. Nu ga je er gráág heen! Hoewel Leiden in grootte de 22e stad van Nederland is, staan we op de 3e plaats als het gaat om bezoekersaantallen van musea.

3. Programma Binnenste Beter, in het bijzonder de Hooglandse Kerkgracht. Ik woonde in de binnenstad (aan de Oude Vest) toen de eerste werkzaamheden begonnen om de binnenstad op te knappen. Voor ik het wist waren lelijke lantarenpalen veranderd in historische, werden de straten voorzien van mooie klinkers en kinderkopjes etc. Daar zat een ongelofelijke schwung in, in het Programma Binnenstad, waar we nu plezier van houden tot de eeuwigheid. En die Hooglandse Kerkgracht, die vrij recent is ontdaan van auto's, is echt een lust voor het oog. En het oor. En de neus.

4. De muurgedichten. Honderdéén zijn er geschilderd, de laatste al weer een paar jaar geleden. Ze worden nu hersteld, waar nodig. Een particulier initiatief dat door een enorme liefde voor de dichtkunst én een gigantisch doorzettingsvermogen een doorslaand succes werd. Geweldig voor mensen om zo'n gedicht op hun blinde muur te zetten, geweldig voor de bezoekers van de stad om ervan te genieten. Geen enkele andere stad ter wereld heeft het: echt uniek dus.

5. Het LUMC. Veranderde niet alleen van naam, maar ook van uitstraling. Een topziekenhuis dat met de recente uitbreidingen zijn status nóg verder heeft uitgebouwd. Een prachtig Onderwijsgebouw (mooiste gebouw van Leiden 2009), dito Onderzoeksgebouw en zélfs de nieuwe parkeergarage is mooi.

6. Nieuw Leyden. Wat een gave woonwijk is dat aan het worden. Al die huizen die weer anders zijn ontworpen, de buren die echt mét elkaar die wijk aan het maken zijn. De fraai opgeknapte oude slachthuisgebouwen. Zonder twijfel de spannendste, meest bijzondere nieuwe woonwijk van Leiden. Moed wordt hier beloond!

7. Nieuwe Energie. Het enige gebouw in Nederland (wereld?) waar dak- en thuislozen onder één dak slapen met communicatiebedrijven uit het Huis van de Communicatie in een prachtig mooi opgeknapte oude textielfabriek aan de singel. De buurt die wél wenste mee te werken aan de opvang: ongelofelijk goed! Won al meteen de Zilveren Woonladder van het ministerie van VROM. Sindsdien is het een bedevaartsoord voor mensen uit binnen én buitenland (o.a. ambtenaren uit Zweden en Australië) om te kijken hoe het kan. Hoe het moet.

8. Scheltema en de Veenfabriek. Is de afgelopen jaren uitgegroeid tot hét centrum voor moderne kunst in Leiden. Hele bijzondere debatten hebben hier plaatsgevonden, hele bijzondere tentoonstellingen georganiseerd en hele bijzondere voorstellingen gegeven. Onder andere door de Veenfabriek van Paul Koek, dat internationaal ook hoge ogen gooit. Maar ook in Leiden zelf de aandacht wist te trekken met het stuk Haar leven, Haar doden, dat gespeeld werd temidden van een nietsvermoedend winkelend publiek in de Leidse V&D. Hulde aan de dappere bedrijfsleider!

9. Leids Film Festival. Vier studenten, vrienden van Augustinus, die in no-time een festival uit de grond weten te stampen, een enorme berg vrijwilligers, sponsors en publiek weten te mobiliseren en in één klap een fantastisch nieuw festival aan de stad geven. Geweldig als studenten wat voor de stad doen in plaats van alleen voor hun vereniging. En nog mooier dat ze het hele jaar door allerlei activiteiten organiseren, zoals sfeervolle openluchtvoorstellingen. Nog even doorgaan en Leiden staat als filmstad op de kaart.

10. De Hogewoerd en de Nieuwe Rijn. Ze hebben zich ontwikkeld tot de leukste winkelstraten van Leiden, met tal van hippe, bijzondere winkels. Toen ik hier kwam studeren, 20 jaar geleden, had je de Haarlemmerstraat en de Breestraat en dat was het zo'n beetje. Maar er zijn een heleboel leuke kleine winkels bij gekomen. Die lichtjes die elk najaar in de bomen worden gehangen, geven de Nieuwe Rijn een betoverende, feëerieke sfeer.

11. ZZ Leiden. Oude tijden herleven weer nu een aantal enthousiaste Leidse sportliefhebbers het vroegere Parker Leiden weer leven heeft ingeblazen. En Leiden eindelijk weer een professioneel team heeft. Meteen weer duizenden razendenthousiaste fans op de banken. Ik krijg een soort gevoel van trots als er een wedstrijdverslag van ZZ Leiden op Studio Sport komt.

12. Universiteitsgebouwen Rapenburg. De Universiteit Leiden heeft recent een aantal panden prachtig herontwikkeld. De oude bibliotheek werd het bestuurscentrum, het Kamerlingh Onnes-gebouw de Rechtenfaculteit en het Academiegebouw werd opgeknapt. Het Rapenburg wordt nóg mooier dan 'ie al was: de mooiste gracht van het land.

13. Terrasboten. Heb je geen pleinen, dan doe je je terrassen toch gewoon op boten? Leidse terrasboten bepalen voor een belangrijk deel de gezellige uitstraling van de Leidse binnenstad. Nu de boten ook een beetje worden aangekleed met olijfboompjes en zo, ziet het er nog beter uit. Een ideale manier om van de zon en de voorbij komende bootjes te genieten. Waar een pleinloze stad groot in kan zijn.

14. Elisabethziekenhuis. Het ziekenhuis is recent prachtig opgeknapt door SLS Wonen om er buitenlandse studenten in te huisvesten. Misschien wel een van de mooiste studentencomplexen van het land. Met Café Olivier als publiekstrekker. En een hele mooie binnentuin.

15. Werfpop. Nog niet zo heel lang geleden verhuisde Werfpop van het Van der Werfpark naar de Leidse Hout. Een gouden keuze, want het grote grasveld in het grootste park van de stad is ideaal om de inmiddels 10.000 bezoekers te herbergen. Een mooie ambiance, een fijne sfeer.

16. Pieterskerk. De recent opgeknapte Pieterskerk is heel vernuftig geschikt gemaakt voor congressen en andere evenementen. Vloerverwarming onder de grafzerken, marmeren plinten als ICT-kabelgoten. Het originele gebouw is in al zijn oude luister hersteld en tegelijkertijd geschikt gemaakt voor moderne evenementen. Nu is het één van de mooiste congreslocaties van het land.

17. Stedelijk Concertgebouw. De Stadsgehoorzaal is uitgebreid met een tweede zaal, de Aalmarktzaal, en een mooie binnentuin. Het is nu echt een volwaardig centrum voor muziek geworden en een mooie uitbreiding van de binnenstad. Ook uitstekend geschikt voor congressen.

18. Stadhuis. Het kost wat, maar dan heb je ook wat. Het Stadhuis van Leiden vind ik heel mooi geworden. De verlichting aan de Breestraatkant, het overdekte atrium, café City Hall met een heel fijn terras.

19. Visitor Centre. Eén van de eerste uitvloeisels van de gezamenlijke inspanning van onder meer de gemeente, de universiteit en de Kamer van Koophandel om Leiden aantrekkelijker te maken voor bezoekers. Een mooi ingericht Visitor Centre, misschien wel één van de mooiste van het land, op een mooie plek direct naast het station. En meteen in de mooie nieuwe huisstijl van Ronald Meekel.

20. Leiden Netwerk op LinkedIn. Maar liefst 1650 mensen zijn lid van dit netwerk op internet. Veel Leidenaren uiteraard, maar ook veel ex-Leidenaren. Ze delen er nieuws, voeren er discussies over Leidse aangelegenheden. Door in de ledenlijst te kijken, krijg je ook een goed beeld van hoe professioneel Leiden in elkaar steekt en stuit je soms op bijzondere mensen met bijzonder werk. Heel fijn is dat de discussies inhoudelijk zijn, respectvol, positief, zonder het moddergooien dat je op sites van lokale media en politieke partijen regelmatig tegenkomt. Zelfs wethouder Marc Witteman maakt regelmatig gebruik van het netwerk om ideeën en meningen op te halen.

Kanshebbers om in de gaten te houden voor komende jaren:
- Nobelcomplex
- Meelfabriek
- 50 kV0-station
- Aalmarkt
- Leiden CS
- Nieuwbouw ROC bij stations CS en Lammenschans
- BplusC
- Cultuurfonds
- Stichting Leiden Communicatiestad
- Festival Key of Life

Gefeliciteerd, je hebt het einde gehaald van het langste bericht ooit op deze blog!

1 opmerking:

Maurits von Heijden zei

Jeroen,
heel terecht om een top-zoveel samen te stellen om weer eens te zien, welke goede zaken er in Leiden zijn.