vrijdag 21 augustus 2009

Lessen uit Kopenhagen II: iconen als symbool

Een beetje stad heeft een icoon nodig. Een uniek bouwwerk dat symbool staat voor de stad. Je hebt oude iconen, zoals de toren van Pisa. Vrij recente symbolen, zoals het Operahuis in Sydney. En heel recente iconen, zoals Calatrava's Turning Torso in Malmö. Zulke karakteristieke gebouwen dat je alleen maar de contouren hoeft te zien om te weten om welke stad het te gaat.

Iconen als symbolen
Die iconen staan vaak symbool voor de stad. Pisa drijft op zijn verleden - dat wil de toren van Pisa zeggen. Terwijl het Turning Torso van Calatrava bezoekers vertelt dat de stad in het nú leeft, dat het hedendaagse design en innovatie omarmt. Van Amsterdam vind ik het mooi dat het beiden heeft. Bijvoorbeeld het Rijksmuseum én het Muziekgebouw aan 't IJ.

Havnebadet
In Kopenhagen heb je dat ook. Naast de klassiekers Kastellet/Kleine Zeemeermin, pretpark Tivoli en de paleizen Amalienborg, Christiansborg en Rosenborg heeft de stad óók symbolen van deze tijd toegevoegd. Het Operagebouw, dat de steenrijke eigenaar van Maersk schonk aan de koningin (ze kijkt er op uit). Maar een beter voorbeeld is het Havnebadet. Een prachtig vormgegeven zwembad dat drijft op pontons in de haven (zie foto). Het water is er zo schoon dat je er in kunt zwemmen. Uniek in Europa.

Alles mogelijk
Het staat symbool voor het nieuwe Kopenhagen: het Kopenhagen van design, van innovatie, van een stad waar alles mogelijk is, een menselijke stad, een tolerante stad, een trotse stad. Je hoeft er niet eens te gaan zwemmen (ik vond het water een beetje koud, en nat, de rest van de familie durfde het wel aan) om te genieten van het uitzicht op de skyline van de stad. Ik geloof niet dat er een publiek zwembad is dat een mooier uitzicht heeft dan het Havnebadet.

De Meelfabriek
Leiden heeft een hoop karakteristieke gebouwen, maar geen enkel gebouw is zo karakteristiek of uniek dat het als icoon kan dienen, of symbool kan staan voor wat de stad is. Er komt geen beeld bovendrijven. Leiden heeft een icoon nodig. Misschien dat de Meelfabriek zo'n icoon kan worden als Peter Zumthor er klaar mee is. Het is over een jaar of acht het grootste complex van gebouwen in de stad, en fantastisch vormgegeven. En misschien nog wel het belangrijkste: het staat symbool voor wat onze stad krachtig maakt: oude monumenten waar het bruist van jong talent.

1 opmerking:

Wieswies zei

Ook een van de nieuwe gebouwen voor ROC leiden kan een icoon worden. De nieuwbouw bij Lammenschans van architect RAU wordt echt een landmark voor de stad en wat te denken van het prachtige transparante gebouw dat Meijer & Van Schooten hebben ontworpen voor het ROC bij Leiden CS!!?? Oke, ze zijn nog niet af, maar ik beloof je, het worden prachtige eigentijdse eyecatchers voor de stad Leiden.