vrijdag 19 juni 2009

Lelijke plekken deel 10 - slot: Schipholweg

Rond de eeuwwisseling moest ons bedrijf (weer) verhuizen ivm groei. Bij gebrek aan mooie inspirerende kantoren in bijvoorbeeld oude gebouwen in Leiden gingen we ten einde raad kijken in een leegstaande ruimte op de Schipholweg. Met al het personeel. 'Als we híer gaan zitten, dan neem ik ontslag', zei de een. 'Dan nog liever dagelijks forenzen naar Den Haag als daar wèl wat is', riep de ander.

En gelijk hadden ze. De Schipholweg/Schuttersveld is wel één van de meest zaaddodende gebieden van Leiden, gespeend van elke vorm van levendigheid en persoonlijkheid, zowel in de openbare ruimte als in de architectuur van de gebouwen. De komst van het nieuwe kantoor van Achmea zal daar wel wát aan veranderen, maar niet veel, vrees ik.

Het lastigste is nog wel dat die gebouwen op zich nog goed functioneren. Er is weinig reden om hier acuut en grootschalig ingrepen te doen. Een beetje hetzelfde als het rijden in een Opel Astra: niet stuk te krijgen. Jaar na jaar ga je meer verlangen naar die droomauto, maar ja, je huidige auto is nog goed, dus toch maar even wachten nog. Om vervolgens aan het eind van je leven te constateren (of in je midlife crisis natuurlijk) dat je nooit écht in een auto gereden hebt.

We hebben nu tien lelijke plekken mét veel potentie gehad. Welke zou je nu het eerst moeten aanpakken? Je zou een soort rekenkundig model moeten ontwikkelen: potentie x lelijkheid : realiseerbaarheid = prioriteit. Maar gewoon stemmen kan natuurlijk ook! Breng je stem uit in de rechterkolom.

Geen opmerkingen: