maandag 11 mei 2009

Vertrekkende directeuren

Eerst vertrok Majella de Spaey als directeur van Leiden Marketing/Stadspartners Leiden. Toen vertrok Edwin Jacobs als directeur van de Lakenhal. Ze zaten er beiden maar kort. Ambities bleken niet te matchen met de mogelijkheden in Leiden, dat was één van de redenen voor vertrek. En nu vertrekt Peter Duijvestein als directeur van BplusC.

Het komt de laatste tijd steeds vaker voor dat bestuurders kort aanblijven, lijkt het wel. Niet alleen in de Leidse politiek, maar ook bij andere organisaties. Ik weet niet aan wie of aan wat het ligt - het zal ongetwijfeld iets te maken hebben met de bestuurscultuur in de stad (in de breedste zin). Ik weet wel dat die continue uitstroom ontzettend onhandig is. Want coalities smeed je toch vooral in de eerste plaats met personen, niet met organisaties. Heb je net een band opgebouwd en is er een basis om spannende projecten samen te gaan doen, kun je weer opnieuw beginnen.

Het zou fijn zijn als er eens wat rust zou komen aan het bestuursfront. En dat mensen die voor Leiden kiezen, ook écht voor Leiden kiezen. En vervolgens ook van iedereen medewerking krijgen om de functie naar behoren uit te voeren. Een gezonde doorstroom van bestuurders is natuurlijk prima, je moet ook weer niet té lang op een plek zitten. Maar ik heb nu het gevoel dat het én naar de ene kant én naar de andere kant doorslaat. Óf mensen blijven extreem kort, óf mensen blijven extreem lang. Waarbij het tweede probleem minder erg is volgens mij, mits deze mensen zichzelf continu blijven vernieuwen en hun organisaties blijven ontwikkelen.

Geen opmerkingen: