woensdag 13 mei 2009

Expositie maakt kaal plein tot sfeervolle ontmoetingsplaats

Op de Beestenmarkt stuitte ik gisteren toevallig op de opening van een openluchtexpositie over varkensleed. Grote foto's die in metalen frames gehangen zijn, zodat het publiek er omheen kan lopen (zie foto). Het gaf de anders zo kale en saaie Beestenmarkt in één klap een veel beter aanzien én een betere sfeer. Ondanks het onderwerp.

Het deed me denken aan de prachtige openluchtexposities Earth from the Sky die ik eerst bij de Stopera in Amsterdam tegenkwam en daarna in de botanische tuin van Edinburgh. Ook tientallen hele grote foto's op borden, daar kwamen tienduizenden mensen op af. Prachtig. Elk voordeel heb z'n nadeel: zo'n kaal plein is wel weer goed bruikbaar voor dit soort tijdelijke exposities. Alleen: we moeten die exposities dan wel organiseren cq naar Leiden halen. Een hele zwik van die metalen frames bestellen als Centrummanagement, dat lijkt me wel een goede start. Dan komen de foto's vanzelf wel. Bijvoorbeeld via Photographic Studies van de Universiteit Leiden.

1 opmerking:

Anoniem zei

Persoonlijk houd ik van lege pleinen, denk eens aan die mooie pleinen in Italie. Het concept Beestenmarkt is wel aardig - hoewel de traverse wat priegelig is, maar verpest door die idiote verlichtingspaal er midden op. (elkaar tegenwerkende gemeentelijke diensten?) Dus 't lijkt me niks om de boel verder vol te gaan bouwen met nog meer elkaar verstorende "sfeervolle" elementen. Anna
Annemarie Koopman