woensdag 20 mei 2009

De tien mooiste lelijke plek van Leiden, deel 1: Gat van Van der Putte

Leiden heeft een prachtige oude binnenstad. Maar op een aantal plaatsen gaat het al jaren gruwelijk mis. Het interessante is: die lelijke plekken bevinden zich vaak op de meest in het oog springende locaties. Oftewel: het zijn prachtige locaties om kwaliteit toe te voegen aan de stad als je er werk van zou maken.

Wil je ook lelijke plekken in de stad nomineren, stuur me dan een mailtje met foto. En schrijf er liefst ook bij wat je daarvoor in de plaats zou zien. Ik maak er de komende weken een top tien van. Hier de eerste: het Gat van Van der Putte tegenover het station.

Het Gat van Van der Putte, zo wordt het grote gapende gat genoemd tegenover Station CS. Het is zo'n beetje het eerste dat je ziet als je het station uitstapt. Genoemd naar projectontwikkelaar Ronnie van der Putte die overhoop ligt met de gemeente Leiden na mislukte onteigeningsprocedures. Een ongelofelijke puinhoop, een cocktail van bouwpuin, stuivend zand, op half zeven hangende hekken, afbladderende muren, graffiti, troep van krakers in een omgeving van oerlelijke kantoorgebouwen. Het gescheurde in de wind wapperende oranje zeil aan het gebouw van de Kamer van Koophandel maakt het helemaal af. Bijna mooi in zijn lelijkheid. Je kunt hier van alles doen: een museum, een debatcentrum, een filmhuis, uitbreiding van het bezoekerscentrum met congresfaciliteiten. In elk geval een publieke voorziening, met wellicht om het rendabel te krijgen wat kantoren of woningen. Na zoveel jaar lelijkheid heeft de stad dat wel een state-of-the-art publieke functie verdiend. Duizenden mensen komen er dagelijks langs, op weg naar CS.

Geen opmerkingen: