donderdag 12 februari 2009

Incubator in Nieuwe Energie?

De kans is groot dat er een incubator in het Huis van de Communicatie in Nieuwe Energie komt. Dat zou fantastisch zijn. Eigenaar Portaal praat met het Amsterdamse Beehives. Ze hebben twee geweldig mooie ruimtes in de aanbieding in de voormalige textielfabriek. Ik zou er bijna zelf weer van gaan starten.

Elke creatieve stad heeft ze nodig: incubators. Veilige broedplaatsen waar jong, enthousiast creatief talent de kans krijgt om nieuwe bedrijfjes op te zetten. Ze komen vaak net van de universiteit, hogeschool of ROC, hebben de meest actuele kennis opgedaan die ze willen gaan vermarkten en blaken van het enthousiasme. Maar ze hebben nog geen geld, en hebben niet voor het ondernemerschap geleerd.

In een incubator zijn de huurprijzen nog niet meteen sky high. De starters zitten in een omgeving met andere bedrijfjes waarmee ze kunnen samenwerken. En ze krijgen waar nodig hulp van ervaren rotten in het ondernemersvak.

Mijn eigen bedrijf is trouwens een levend bewijs dat zo'n incubator werkt. Ik ben ooit met compagnon Fred begonnen in een gesubsidieerde ruimte van de Stichting Werk & Onderneming. Nu hebben we 50 mensen in dienst. We zijn mede door de kansen die we vijftien jaar geleden kregen zo verknocht geraakt aan de stad, dat we ons er op alle mogelijke manieren voor willen inzetten. Werkgelegenheid en verbondenheid: precies datgene wat een stad nodig heeft, lijkt me zo.

2 opmerkingen:

Thijs zei

Is er al meer bekend over de incubator? Klinkt in ieder geval erg goed voor starters. Gaat Beehives dit oppakken, of zijn er nog andere partijen?

Jeroen Maters zei

Beehives start een incubator in het Huis van de Communicatie in Nieuwe Energie. Die moet in juni 2009 open gaan. Op www.beehives.nl, onder 'projecten', vind je meer informatie. Je kunt je interesse al kenbaar maken via souraya@beehives.nl.