maandag 12 januari 2009

Regionale StructuurVisie 2020 Holland Rijnland: waar is de creatieve stad?

Ongelofelijk: geen woord over Leiden als creatieve stad in de Regionale StructuurVisie 2030 Holland Rijnland. De stad met de één na grootste creatieve klasse van Nederland! Hoeveel onderzoeksbureaus heeft de gemeente Leiden wel niet ingehuurd om te becijferen dat hier de toekomst van de stad ligt? Hoe kan het dat al die onderzoeken, al die stadsconferenties, al die adviezen van deskundigen uit het hele land, niet in zo'n plan terecht komen? Hoe kan het dat we nog steeds niets hebben geleerd van jaren Grotestedenbeleid: dat je je stadseconomie niet moet focussen op één (bioscience) cluster om een mogelijk nieuw decennia durend textieldrama te voorkomen?

Communicatiesector

Geen woord over de één na grootste en een van de meest kansrijke sectoren in deze regio, de communicatiesector. Niet een half woord, echt géén woord. Geen woord over Quartier Leyden, de Meelfabriek en de Huizen voor de Communicatie. Over de culturele sector. De meest spannende ontwikkelingen van dit moment en de komende jaren in de stad. Ontwikkelingen die Leiden over een jaar of wat internationaal op de kaart hebben gezet en die het aangezicht van de binnenstad voorgoed zullen veranderen.

Wat ik niet helemaal begrijp, is dat binnen de stad zélf die urgentie er wel is. In het collegeprogramma, in de Structuurvisie Binnenstad 2030 etc. Hoe kan het dat die vervolgens niet meeverhuizen naar regionale plannen?

Blunder
Hoe kan het dat de regioplannenmakers zó hebben zitten slapen? Alsof je in Badhoevedorp woont en nooit hebt gemerkt dat er een vliegtuig boven je hoofd opsteeg. Even dacht ik een plan in handen te hebben dat een jaar of wat geleden is gemaakt. Maar nee hoor, 'december 2008' staat in het colofon. Gelukkig staat er 'concept' op het rapport, maar ik vraag me wat daar nog de waarde van is. Want deze blunder vereist niet alleen het toevoegen van een alineaatje in de lopende tekst, maar een nieuwe, up-to-date ruimtelijke en economische visie.

Gelukkig is dit maar een papieren plan. Een plan dat al binnen korte tijd lachwekkend gedateerd zal zijn. Gelukkig houdt zo'n plan de ontwikkeling van zowel de communicatiesector als Quartier Leyden niet tegen, die nu vol op stoom begint te komen. Maar vreemd is het wel.

Geen opmerkingen: