maandag 19 januari 2009

Leiden, de zesde stad van Nederland?

Hoe groot zou Leiden zijn als alle gemeenten die nu aan Leiden zijn vastgeklonterd, deel zouden gaan uitmaken van de gemeente Leiden? Dan zouden we op zo'n 200.000 inwoners komen in plaats van de 117.000 die we nu hebben. Daarmee zou Leiden de vijfde of zesde stad van Nederland zijn, gelijk met Tilburg (201.000), net na Eindhoven (209.000) en net voor Groningen (181.000). Nu is Leiden de 22e stad van Nederland.

85.000 nieuwe inwoners
De omliggende gemeenten van Leiden zijn Leiderdorp (27.000) in het oosten, Zoeterwoude (8000) in het zuidoosten, Voorschoten in het zuiden (23.000), Oegstgeest (23.000) in het westen en Warmond/Teylingen (5000) in het noorden. Ze voegen samen 85.000 inwoners toe aan de stad.

Beter bestuur
Hoogleraar Ton van Raan van de Universiteit Leiden is een van de pleitbezorgers van een herindeling. Hij heeft er een brief over geschreven naar Gedeputeerde Staten. Ik ben het met hem eens. Van Raan zegt: "Als je een stad vergroot, verandert de samenstelling van de gemeenteraad zeer aanzienlijk. Niet alleen politiek, maar zeker ook wat kwaliteit betreft, en daarmee de basis voor selectie van bestuurders."

Naar binnen gekeerd
"Deze stad zit in zichzelf vastgevroren Een forse uitbreiding van het aantal Leidenaars betekent een definitief einde van de remmende invloed van de oude, naar binnen gekeerde, verkneuterde 'echte' Leienaars. Het is de enige manier om deze stad te dynamiseren. Leiden is te mooi en te belangrijk om aan de 'huidige' Leidenaars te worden overgelaten."

Ruimtegebrek
Daarnaast speelt het ruimtegebrek Leiden parten. De Oostvlietpolder is het laatste stuk beschikbare groen binnen de gemeentegrenzen dat bebouwd kan worden voor Leidse bedrijven en bewoners. Daarna is het op: er is geen enkele uitbreidingsmogelijkheid meer binnen de gemeentegrenzen. Je ziet het al bij het Bio Science Park in het westen: de uitbreiding rond Corpus vindt plaats op Oegstgeestse grond. Zodat het bedrijfsleven daar nu met twee gemeentebesturen te maken heeft bij de ontwikkeling van het gebied. Dat lijkt me niet bevorderlijk.

Centrumpositie
Is het raar dat dorpen onderdeel gaan uitmaken van steden? Nee, elke stad die een centrumpositie wil verwerven doet dat. Scheveningen bij Den Haag, Rosmalen bij Den Bosch, Osdorp bij Amsterdam, Lent bij Nijmegen. Eindhoven is feitelijk een verzameling dorpen. Om maar wat voorbeelden te noemen. Wel is het zo dat het Rijk de laatste jaren een rem heeft gezet op gemeentelijke herindelingen.

Geen opmerkingen: