woensdag 28 september 2011

Havenbewoners Leiden willen ook meer levendigheid

Het mooi gelegen terras van Dok 2
bij de ingang van de Haven.
CDA Leiden heeft een kleine campagne gelanceerd om de Haven in Leiden (aan het uiteinde van de Haarlemmerstraat, bij de Zijlpoort) meer leven in te blazen. Dat plan is overigens al opgenomen in het Programma Binnenstad als versterking van de noordoostelijke singelrand. Er hing een ideeënbus bij café-restaurant Dok 2 en op een speciale website reageerden onder meer buurtbewoners op het idee. Interessant is dat de buurtbewoners meer positief lijken over het plan dan de buurtvereniging die ze vertegenwoordigt en meer horeca ongewenst vindt. Wat vinden de buurtbewoners zelf?

Meer terrassen
Buurtbewoner Marjolijn schrijft dat ze elke zomer enorm geniet van de gezelligheid van de haven. "Die gezelligheid komt door de vele plezierboten die er liggen, helaas niet door de omgeving", vertelt ze. "Het zou een grote toeristische trekpleister kunnen zijn als er meer terrassen aan het water zouden zijn. Ook als de vervallen panden opgeknapt zouden zijn." Ze vindt het idee om een hostel te maken "een prima plan, aangezien dat meestal wordt bezocht door jongeren zonder auto! Waardoor dat geen parkeerproblemen geeft. Een discotheek is ongewenst, vanwege de te verwachten geluidoverlast." Het is wel een probleem dat het een belangrijke verkeersader is voor fietsers/bromfietsers. Dat moet op te lossen zijn!"

Hostel
Het hostel valt ook in de smaak bij Gerben. "Goed dat er iets met het havengebied wordt ondernomen. Het is een prachtig gebied en ik ben blij hier te mogen wonen. Ik heb begrepen dat er initiatiefnemers zijn voor een hostel. Een hostel vind ik een mooi idee. Volgens mij sluit een hostel goed aan bij de plannen om Leiden aantrekkelijker te maken voor toeristen. De locatie is hier volgens mij ideaal voor."

Trots op haven
De heer of mevrouw Blok: "Ik ben er zeker voor om 'onze Haven' op te fleuren. Het ligt er troosteloos bij. Vergeleken bij andere passaten havens is er nog heel wat te verbeteren." Hij/zij wijst er echter wel op dat er goede oplossingen moeten worden gevonden voor parkeren, dat vuilcontainers ook in de winter moeten blijven staan en dat er iets gedaan moet worden aan scheurende brommers en scooters. "We zouden trots moeten zijn op onze Haven, en ik hoop dat dit in de toekomst ook weer van toepassing kan zijn."

Haarlemmerstraat
Mary vindt dat haar buurt ook wel wat meer aandacht kan gebruiken. "Laten we beginnen met te erkennen dat via de Zijlpoort heel veel mensen de binnenstad binnenkomen. Totaal ondergewaardeerd door de gemeente, waardoor er duidelijk lange tijd geen aandacht is geweest voor dit hele mooie stukje Leiden. Horeca: ja! maar dan wel een mooie lunchroom en geen discotheek. Breder trottoir, gezellige terrassen langs het water. Minder parkeerplekken: oke, maar dan wel een parkeergarage vlakbij. En: trek die plannen door naar het meest verwaarloosde stukje Haarlemmerstraat. Dat je daar niet mag fietsen is niet logisch! Denk daar ook eens over na!"

Winter
Collega-buurtbewoner Klaas Bolhuis: "Ik woon erg naar mijn zin in de Havenbuurt. Ik vind het ook wat jammer dat er in de winter zo weinig te doen is in de haven. Misschien is het een aardig idee om toch weer iets met recycling en transport te doen. Het warenhuis/de milieustraat/Kluivers recycling liggen allemaalop het Waardeiland en over het water veel beter bereikbaar dan via de Lage Rijdijk of om door de Kooi. Dus overal in de Leidse wateren leuke bootjes die met oud papier, metaal, tweedehandsgoederen etc. rondvaren. Het geeft wat bedrijvigheid en dat vinden toeristen ook leuk. "

Geen opmerkingen: