woensdag 25 mei 2011

Meer beelden in Leiden

Er moeten meer beelden in de openbare ruimte van Leiden komen, vindt een groep mensen die elkaar gevonden heeft op het Leiden Netwerk op LinkedIn. Op die site startte Joris Vijverberg een discussie of een mooie beeldentuin niet iets is voor Leiden, zoals hij die in Antwerpen had gezien. Zeven van de mensen die mee discussierden vormen nu op initiatief van Joque Mulder een werkgroep: Beelden in Leiden (BIL). Een mooi initiatief.

Locatie?
Tijdens de discussie kwamen diverse locaties voor zo'n beeldentuin naar voren: de Leidse Hout, het Singelpark, de Meelfabriek, het Huigpark, de Hortus Botanicus, Nieuw Leyden, de Hooglandse Kerkgracht en Cronesteijn. Allen hebben ze zo hun voor- en nadelen. Het voordeel van bijvoorbeeld Leidse Hout en Singelpark is dat het voor iedereen toegankelijk is, maar het nadeel is dat de kans op vandalisme dan ook het grootst is. Misschien is de Hooglandse Kerkgracht daarom wel wat: aan de ene kant een (hele mooie) openbare ruimte, maar ingesloten door woningen, waardoor er meer sociale controle is dan in de grote parken.

Lange Voorhout
In de discussie werd de openbare beeldenexpositie op de Lange Voorhout in Den Haag als voorbeeld genoemd. Die is inderdaad ongelofelijk mooi (maar permanent bewaakt). De Hooglandsekerkgracht heeft diezelfde sfeer. Overigens zijn er al diverse mooie beelden in Leiden, zoals de ontroerende holocaustmonument Bagage. Ook het Middelheimmuseum in Antwerpen, waarmee de discussie begon, is een mooi voorbeeld, met beelden van Zadkine, Manzu, Maillol, Giacometti en Gargallo. Of er ook Zadkines in Leiden komen? Het hóeft niet, aldus een van de deelnemers. Beelden van eigen bodem zijn ook prachtig.

Geen opmerkingen: