woensdag 1 december 2010

Presentatie Meelfabriek in Brussel

Ruim 2200 architecten uit heel Europa kwamen maandagavond naar het Paleis voor de Schone Kunsten in Brussel (BOZAR) om de lezing van Pritzker Prize-winnaar Peter Zumthor bij te wonen over De Meelfabriek.

Toen de lichten doofden vertelde Zumthor over Leiden, de geschiedenis van de fabriek, de structuur van de panden en hoe hij deze elementen benut om tot zijn nieuwe ontwerp te komen. Bij de borrel na afloop hoorde ik niets dan positieve woorden over het ontwerp-in-wording. In het Nederlands, Frans, Spaans, Duits, Deens, Italiaans ... Hieronder een paar sfeerfoto's van de avond.
Een negen meter grote maquette sierde de ontvangsthal.


 De maquette van bovenaf: de skybar op het silogebouw (hotel).


De ingang van het Paleis voor de Schone Kunsten. Het publiek moest een uur wachten omdat de vlucht van Zumthor uit Zürich was gecancelled door het slechte weer. 


Het Meelmagazijn op de hoek Oosterkerkstraat/Zijlsingel met het welnesscentrum met zwembad op de bovenste verdieping. 

Het complex vanaf het Katoenpark gezien. De maquette is een kunstwerp op zich: uit lood geslagen, het water met kaarsvet ingegoten en de bomen zijn van uit elkaar gerafeld koperdraad.


De Meelfabriek vanaf het Ankerpark gezien. In de lezing gaf Zumthor aandacht aan de integratie van het Meelfabfriek-complex in de groene singelrand.


Filmpje over het Meelfabriek-project gemaakt door Frans Bromet, met een interview met burgemeester Henri Lenferink. 


 Borrel na afloop waar alle aanwezigen de maquette nog eens kunnen bekijken.


 De Henri le Boeuf-zaal vlak voor de opkomst van Zumthor.


Na afloop: Peter Zumthor en Meelfabriek-eigenaar Ab van der Wiel.

Geen opmerkingen: