maandag 21 juni 2010

Stadslab presenteert Stadsbad

In de zomer van 2011 moet Leiden een primeur krijgen met een unieke combinatie van een stadsstrand annex grachtenbad. Iedereen kan er heen gaan, zich verkleden in een strandhokje en een duik nemen in het kinderbad of in het open water. Of je gaat naar het strand om lekker met je voeten in het zand te genieten van een eindeloos ondergaande zon met een hapje en een drankje. Een modern designbad tegen een prachtig traditioneel decor: Molen de Put en de Stadstimmerwerf aan het Galgewater. Het ontwerp is gemaakt door VVKH Architecten en NPK Design, beiden uit Leiden.

Het Stadsbad Leiden werd gisteren gepresenteerd op Stadszomernachtsdroom in Galerie De Pieter, waar zo'n 150 mensen op af kwamen. Het is één van de projecten die Stadslab Leiden heeft opgezet.

Gesloten in 1925
Er zijn verschillende steden met een stadsstrand. De combinatie met het drijvende zwembad op de gracht is uniek. Volgens het Hoogheemraadschap Rijnland is het water in de grachten zo schoon dat het voldoet aan de strengste Europese normen voor zwemwaterkwaliteit. Dat maakt het mogelijk om het bad aan het Galgewater te openen dat in 1925 gesloten werd. Vroeger zwommen hele families in het openluchtbad, werden er de zwemlessen geven en hielden de jongens van de tegenovergelegen Kweekschool voor de Zeevaart er zwemwedstrijden. Helemaal origineel is dit project van het Stadslab Leiden dus niet. Mocht de kwaliteit van het water tóch niet helemaal optimaal zijn, dan is er nog een alternatief: een zwembad in een grote boot, zoals het Badeschiff in Berlijn.

Sponsors en vergunning
Er zijn nog twee show-stoppers: voldoende sponsoren en een vergunning van de gemeente Leiden. Het steeds groter wordende team van Stadslab Leiden dat zich met de voorbereidingen bezig houdt zet nu alles op alles om het bad voor volgend jaar juni gereed te krijgen.
Zie ook het bericht op de voorpagina van het Leidsch Dagblad van afgelopen zaterdag.


1 opmerking:

Anoniem zei

Dat zal vast prachtig worden. Gelukkig heb ik mijn eigen zwembad in de tuin. Ik heb ik al vier jaar plezier van. Je tuin hoeft niet groot te zijn, zolang je maar even kan afkoelen.