maandag 15 maart 2010

Bedrijven blij, maatschappij blij

Of we met ons personeel de Delftse Hout wilden gaan opknappen. Nou, nee dank je. We wilden ons maatschappelijk verantwoorde jubileumuitje per se ten goede laten komen aan thuisstad Leiden. Maar het Amsterdamse bureau dat in MVO-projecten bemiddelt had niets in Leiden. Een paar telefoontjes naar bevriende ambtenaren in Leiden leverde wél een geschikt project op: een nieuwe tuin aanleggen voor het opvanghuis van de Stichting Uitgeprocedeerde Vluchtelingen. Zelf legden we ons een extra uitdaging op: de metamorfose moest in één dag gerealiseerd zijn.

Tuin makeover
Op een donderdag toverden 50 medewerkers, onder leiding van professionele tuinarchitecten, tuinmannen, stratenmakers en timmermannen, de woesternij om in een prachtige tuin. Waarin de tijdelijke bezoekers tot rust kunnen komen, hun eigen groenten kunnen verbouwen in de moestuin en waar de kinderen van de vluchtelingen veilig in kunnen spelen. Bij de barbecue na afloop was iedereen volledig uitgewoond. Maar een diep gedeeld gevoel van trots overheerste.

Leidse database
Vorige week pleitte ik tijdens een bijeenkomst over Maatschappelijk Betrokken Ondernemen van de organisatie voor vrijwilligers I Doe voor een database waaruit (Leidse) organisaties kunnen putten als ze óók met hun medewerkers iets zinvols willen doen voor de Leidse samenleving. Waarbij maatschappelijke projecten worden voorzien van een bedrijfskundige invalshoek vóórdat ze de database in gaan. Zodat ze óók aansluiten op de behoefte van de bedrijven. Bijvoorbeeld: niet alleen een tuin opknappen, maar dat in één dag voor elkaar krijgen, om zo medewerkers te laten zien dat ze méér kunnen dan ze denken.

Een betere organisatie
In de presentatie vorige week over waarom je maatschappelijk betrokken zou ondernemen kwamen allerlei redenen naar boven: het bindt medewerkers, het is goed voor je marketing, het 'hoort'... Maar de belangrijkste - voor mij althans - ontbrak: het is gewoon leuk. Ik moest denken aan de film As Good As It Gets, als Jack Nickelson tegen zijn aanstaande liefde zegt: "You make me want to be a better man." Dat is maatschappelijk verantwoord ondernemen voor mij. De projecten en organisaties waarvoor je werkt maken dat je een beter persoon of betere organisatie wilt zijn.


Geen opmerkingen: