vrijdag 19 februari 2010

Idee voor beroepsonderwijs Leiden: Innovatieklas

Zet talentvolle laatstejaars studenten van verschillende studierichtingen een semester bij elkaar. Laat ze onder leiding van een team van topondernemers uit Leiden e.o. een concept uitwerken voor één of meerdere ondernemingen. En regel een investeerder die het beste idee helpt uitvoeren. Elk idee wordt met een pitch gepresenteerd. Zo kweek je ondernemerschap en innovatie, een creatieve industrie die Leiden zo hard nodig heeft.

Crossovers
Neem het ROC Leiden. Je zet een student Sport & Bewegen, een student Handel & Economie en een student Horeca bij elkaar. Samen verzinnen ze een concept dat nog nergens te vinden is. Sport + Horeca + Ondernemerschap = een heel bijzonder sportrestaurant. Bijvoorbeeld in het nieuwe Huis van de Sport. Op de menukaart kun je zien hoeveel calorieën elk gerecht is dat je kiest. En hoeveel kilometer je moet fietsen of hardlopen om dat er weer af te krijgen. En van daaruit zijn vast meer crossovers te verzinnen.

Ontmoeting van vakgebieden
Of je zet een student Toerisme, een student Technologie en een student Communicatie bij elkaar. Samen verzinnen ze een applicatie voor de IPod waarmee je online meer informatie kunt krijgen over de musea waar je op dat moment langsloopt, de dichtstbijzijnde restaurants incl. recensies, een leuke wandelroute tussen de musea en de restaurants etc. (Overigens is dit product net gelanceerd door internetbedrijf Swis - zie foto). Innovatie onstaat vaak in de ontmoeting van vakgebieden, niet (alleen) ín vakgebieden.

Geen opmerkingen: