vrijdag 22 januari 2010

Gaan toerisme en congressen samen?

Gaan congressen en toerisme samen? Die vraag kwam bij me op bij het lezen van het hoofdstuk over Leiden in het megaproject 'Heel Nederland' van Rick Zaal. Bij zijn rondwandeling door Leiden komt hij aan bij de Pieterskerk. Een passage uit wat hij erover schrijft:

"De laatgotische, in de zestiende eeuw gereedgekomen Pieterskerk is nog meer dan de Hooglandse Kerk een evenementenhal. Buiten is het gebouw, dat net als de Hooglandse Kerk geen kerktoren heeft, mooi opgeknapt, binnen is het een zootje. We zien heftrucks, verrijdbare buffetten, schotten, catwalks (foto, JM) en al de marathon van Leiden wordt gelopen zelfs kleedruimtes. En overal hangen foto's van deftig geklede tafels om te laten zien dat de kerk gehuurd kan worden voor grote diners."

Ik kan me voorstellen dat je als toerist wat teleurgesteld bent als je de kerk betreedt op op- en afbouwdagen. Tegelijkertijd is de Pieterskerk echt een unieke congreslocatie: een prachtig gebouw, met overal vloerverwarming, goed licht en ICT-kabelgoten van marmer. Geen idee hoe je die tegenstelling weg zou kunnen werken.

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Het kan natuurlijk wel heel wat beter dan nu! De congresfunctie overheerst ten koste van andere functies, en dat is zonde mede gezien de enorme restauratiekosten die grotendeels vanuit algemene middelen zijn betaald.

Marije van den Berg zei

Ik denk dat je het niet moet wegwerken, maar moet uitbuiten. Work in progress. Ik heb ooit meegewerkt aan een toneelvoorstelling waar de changementen onderdeel waren van het lopende verhaal.

Wanneer je die opbouwdagen combineert met verrassende muziek, een gekke voorstelling of een 'artist in residence voor 1 dag' worden de opbouw en afbouwdagen misschien nog wel populairder dan de evenementen ertussenin.

Je kunt natuurlijk ook kiezen voor opbouwers en afbouwers die gewoon heel erg lekker zijn om naar te kijken. En dan eind van het jaar een verkiezing met pinup-kalender :)