maandag 31 augustus 2009

Een Leidse Uitmarkt/dag?

Op het Leiden Netwerk op LinkedIn is een discussie ontstaan over of Leiden een Uitmarkt/Uitdag zou moeten organiseren als start van het nieuwe culturele seizoen. Volgens onderzoek is Leiden (22e stad van Nederland) de negende stad van Nederland als het gaat om het culturele aanbod. We hebben dus wat te presenteren. Schouwburg, Stedelijk Concertgebouw en LAKtheater hebben hun eigen seizoensopening, maar een breed evenement is er niet.

Een Uitmarkt/dag lijkt me een goed idee. Zeker als je dat koppelt aan een bestaand succesvol evenement. Ik zou er dan voor zijn dat we niet de Amsterdamse Uitmarkt dunnetjes proberen over te doen. De Uitmarkt daar drijft op 'gratis grote namen kijken'. Ik betwijfel of grote namen ook nog Leiden willen aandoen. Tweede keus middelgrote namen lijkt me averechts werken.

Dus moet je volgens een ander, volledig uniek concept bedenken voor Leiden, dat niet zozeer gekoppeld is aan namen. Maar bijvoorbeeld een waanzinnig interessant programma ontwikkelen waar de verhalen achter de voorstellingen die komen gaan centraal staan. Bijvoorbeeld door niet Het Toneel Speelt uit te nodigen voor 20 minuten voorpret, maar Maria Goos de achtergronden laten vertellen. En andere regisseurs en scenarioschrijvers. Theaterwetenschappers van de Universiteit Leiden. Recensenten. Schrijvers. Decorbouwers. Voor live interviews, spannende discussies, live commentaar bij films, toneelstukken in een historische context laten plaatsen. In verassende combinaties van mensen. Dat past wel bij Leiden, stad van ontdekkingen, en bij de hoogst opgeleide bevolking van Nederland.

Geen opmerkingen: