vrijdag 17 juli 2009

Hangende tuinen, witte fietsen, ambachten: de dromen van Leiden

Tijdens Stadszomernachtsdroom op 27 juni zijn er nog veel ideeën aangeleverd voor andere dan de zeven thema’s die we vooraf bedachten. We zijn nog druk bezig om alle ideeën te verwerken. En te bedenken welke ideeën de meeste potentie hebben (waarde van het idee x mogelijkheden om het idee te realiseren).

Groen en duurzaamheid
De meeste 'wilde' ideeën gaan over groen en de openbare ruimte in de stad. Groen: een Huis voor Biodiversiteit, eetbare stad, buurtmoestuinen, meer doen met streekproducten, terugkeer van de lustwarande’s, hangende tuinen, allen bomen een naambordje, Leiden als eerste Ville Fleurie buiten Frankrijk. Transport: witte fietsen (zie foto), watertaxi, hop on hop off bus, elektrische steps, tuktuks. En de openbare ruimte: groene singelroute, ideeën om van pleinen ontmoetingsplekken te maken, de Langegracht welstandsvrij maken.

Oproepen
De briefjes aan de waslijnen bevatten zo nu en dan ook zielekreten in plaats van concrete ideeën. "Meer evenementlocaties". "Vergeet de kinderen niet". "Vergeet de buitenwijken niet". "Geef elke buurt een eigen karakter."

Ambachten zichtbaar maken
Maar ook: ambachten zichtbaar maken, veel meer doen met tijdelijke creatieve invulling van leegstaande panden en winkels. Een Wilde Zielen Web inrichten, waar alle creatieve geesten van Leiden elkaar virtueel kunnen ontmoeten. Het Nederlandse paviljoen van de Wereldexpo in Hannover nabouwen in het Gat van Van der Putte. De 35.000 studenten in Leiden elk jaar een wereldrecordpoging laten doen. Een Leidse kinder/puberkrant maken. Een overdekte markthal à la La Boqueria in Barcelona in het centrum. Kanaries in het atrium van het stadhuis.

En wethouder Marc Witteman (Economie, Sport) bedacht een creatieve naam voor een mogelijke nieuwe 400 meter ijsbaan: het Kamerling Onnes IJspaleis.

Geen opmerkingen: