dinsdag 7 juli 2009

Wensen voor Meelfabriek: film, debat, theater en een stadsstrand

Overdag een debat- en onderwijszaal voor communicatiebedrijven en communicatieonderwijs. 's Avonds wordt die zaal gebruikt als filmhuis voor bijzondere films. Met tevens ruimte voor (vlakkevloer)theater. Dat moet er volgens de meedenkers bij Stadszomernachtsdroom in de Meelfabriek gebeuren. Ook is er veel animo voor een audiovisuele studio die gedeeld kan worden door filmbedrijfjes, waar tevens uitzendingen vandaan kunnen komen.

Twaalf architecten
De Meelfabriek wordt vanaf dit najaar verbouwd tot een complex waarin wonen, werken, leren en recreëren samengaan. Het architectenteam dat werkt vanuit het atelier van Peter Zumthor in het Zwitserse Haldenstein is inmiddels uitgebreid tot twaalf veelal jonge personen, uit diverse Europese landen (waaronder Nederland). En werkt op volle kracht: de eigenaren van de Meelfabriek namen foto's van prachtige uit lood gemaakte maquettes mee naar het 50 kV-station van een recent bezoek aan Zumthor (op de foto met SLS Wonen-directeur Lisa Johnson).

Versterkende functies
Een aantal functies is zo goed als zeker, zoals wonen, een hotel, een restaurant, een café, een parkeergarage, een Huis van de Communicatie, cultuurwinkels, een cultuurpark en een wellnesscentrum. Hoe je die functies elkaar kunt laten versterken en hoe je nog functies kunt toevoegen, daar mochten de bezoekers van Stadszomernachtsdroom over meedenken. Vooral de relatie tussen het Huis van de Communicatie en onderwijs en cultuur is nog een punt van onderzoek.

Multifunctioneel theater
Het multifunctionele vlakkevloertheater als trekpleister kreeg de meeste stemmen. Daarin kan dan ook communicatieonderwijs gegeven worden, debatten gevoerd en presentaties worden gehouden door o.a. de communicatiebedrijven in het Huis van de Communicatie. En voor de voorstelling eten in een panoramarestaurant met streekproducten met uitzicht op heel Leiden.
Festivallocatie
Ook kwamen er diverse ideeën voor bestaande en nieuwe festivals die goed in de Meelfabriek zouden kunnen, zoals een avant-garde muziekfestival (nieuw) en het Leids Film Festival (bestaand). Een idee voor nu meteen, in leegstand: een jaarlijks internationaal kunst- en communicatieconcept in een rauwe industriële omgeving waar conceptontwikkelaars, video artists, architecten, designers en communicatieprofessionals aan vernieuwing werken.

Stadsstrand
Meerdere mensen willen er het liefst zo snel mogelijk een fijn stadsstrand, waarbij je met je kinderen kunt pootje baden in de Zijlsingel. Ook werd genoemd: zorg voor origineel vervoer van en naar de Meelfabriek, zoals een watertaxi. Ook de streekproducten voor het restaurant zouden met de boot moeten worden vervoerd. Diezelfde boot kan mensen naar het buitengebied vervoeren. Zo ontstaat er een verbinding tussen stad en platteland.

Pimp je hotelkamer
En nog meer ideeën:
- wisselende curatoren die een bijzondere programmering neerzetten
- een yogastudio op donatiebasis
- ruimtes voor creatieve starters en eenpitters
- een muziekschool voor de 21 eeuw
- een kunstenaarsdorp op ecologische, duurzame basis
- een discotheek
- een lasergame hal
- een klimwand
- bungy jumpen
- pimp je hotelkamer: 1 wand waar je zelf creatief mag zijn, je foto neem je mee naar huis
- nieuwe kookconcepten
- een filmhuis voor bijzondere films

2 opmerkingen:

Anoniem zei

Ik zou me er graag vestigen
Michiel Keller, Leids Filmmaker
Kellerfilm

Michiel Keller zei

Ik wil dan wel gewoon een afsluitbare ruimte. Niet alleen maar broedplaatsconcepten samen in een ruimte. Zou ik als filmmaker helemaal gek van worden. Ik leg wel contact in de kantine of op borrels. Wat wel slim is, is kleine betaalbare ruimtes met een raam. Dus architect hier rekening mee houden. Verhuurd ook beter.
Groet,
Michiel, filmmaker