vrijdag 1 mei 2009

Gemeentelijke herindeling: een steeds beter idee

Meer en meer kom ik er achter dat professor Ton van Raan's idee van een grote gemeentelijke herindeling rondom Leiden een noodzakelijkheid is.

Regiopromotie
Ik was bij de VVV van Leiden. Op dit moment zijn we weer aan het huisruilen, we zijn nu in het huis van een familie in Leeuwarden, en ik wilde een brochure van Leiden én regio voor hen halen. Mensen die met ons ruilen zoeken áltijd de combinatie strand en stad. Was er niet. "We werken sinds enige tijd niet meer samen met Noordwijk en Katwijk. Dus we hebben geen spullen van die dorpen. En al helemaal geen gezamenlijke brochure", zei de mevrouw achter de balie. Onbegrijpelijk! Leg dat maar eens uit aan een toerist. Je slaat een modderfiguur, a mud figure.

Schaatsbaan
Dan de 400-meter schaatsbaan. De gemeente Leiden wil er alleen in investeren als buurgemeenten er ook in investeren. Immers: de (overigens zeer actieve) schaatsclubs uit bijvoorbeeld de bollenstreek gebruiken zo'n baan intensief. Moeten alleen de inwoners van Leiden dat via de belastingen ophoesten? De omliggende gemeentes hebben daar allemaal zo zijn eigen ideeën over. Gevolg: de 400 meter baan komt er misschien niet. Zonde!

Bio science park
Dan het bio science park. Om dat te ontwikkelen moet er continu overlegd worden met twee gemeenten, met twee politieke stromingen, met twee culturen, met twee sets gemeentelijke regelingen. Het deel vóór de A44 met de gemeente Leiden, het deel achter de A44 met de gemeente Oegstgeest. Echt: in andere steden en al helemaal in het buitenland moeten ze hier smakelijk om lachen.

Politieke kracht
"Maar Leiden kan zichzelf niet eens managen, laat staan een nog veel groter gebied", hoor ik de kritikasters al zeggen. Maar dat is nu juist het mooie ervan. Als alle dorpen en gemeenten die sowieso al tegen Leiden zijn aangeplakt onderdeel uitmaken van Leiden, heb je een véél grotere vijver om uit te vissen in je zoektocht naar politiek talent. Oftewel: je bevordert de kans op een slagvaardig gemeentebestuur met visie.

Geen opmerkingen: