dinsdag 3 maart 2009

Communicatiestad Leiden over de heuvel

De ontwikkeling van Leiden als communicatiestad begint in een stroomversnelling te komen. Na een paar jaar duwen lijken we nu over de heuvel te zijn geraakt: de bal rolt nu steeds meer vanzelf, en steeds harder. De afgelopen weken stonden in het teken van veel gesprekken en bezoeken in de Leidse communicatiesector. Tot mijn stomme verbazing waren er ook allerlei initiatieven en ontwikkelingen waar ik het bestaan niet eens van wist. Eindelijk een keer niet zelf hoeven duwen en trekken: heerlijk.

Stichting Leiden Communicatiestad
Ten eerste de oprichting van de Stichting Leiden Communicatiestad, die nu op de formele handtekening bij de notaris na rond is. Met een goed en zwaar bestuur, met financiering en met hopelijk op korte termijn een directeur. Bedrijfsleven, onderwijs, de Kamer van Koophandel en de gemeente Leiden hebben de handen ineengeslagen. Er heerst echt een sfeer van: we gaan er iets van maken. Eind van het jaar is er een groot evenement rondom Leiden Communicatiestad.

Nieuwe Energie bijna vol
Het eerste visitekaartje is het Huis van de Communicatie in Nieuwe Energie. Nog vóór de zomer moet de incubator van Beehives erin zijn getrokken met een werkplek of 20 voor starters in de communicatiesector. En dan zit het vol. De eerste bedrijven melden al dat ze bijna uit hun units groeien. Hopelijk is het Huis van de Communicatie fase II in de Meelfabriek dan net op tijd klaar.
Communicatieonderwijs
Universiteit, hogeschool en ROC zetten zwaar in op communicatieonderwijs in hun curriculae. De hogeschool heeft een leerwerkbedrijf High Five opgezet met een door studenten gerund evenementenbureau. In september start op de hogeschool een minor Bedrijfsjournalistiek die in samenwerking met vier bureaus uit de regio is opgezet. De universiteit zet zwaar in op communicatie. Niet alleen zijn er al elf masters op dit gebied, maar binnenkort start ook op taal en communicatie gericht onderwijs in de bachelorfase bij Geesteswetenschappen. Het ROC is met zijn ICT Academie in Nieuwe Energie getrokken. Mogelijk volgt de Hogeschool Leiden.

CKR en 071-ICT
De Communicatiekring Rijnland is weer begonnen met het organiseren van activiteiten voor Leidse communicatieondernemers. De eerste bijeenkomsten werden door ruim vijftig mensen bezocht. Voor de meer technologische communicatiekant timmert 071-ICT steeds meer aan de weg, onder andere met reguliere bijeenkomsten.

Geen opmerkingen: